nieuws

06 feb 2009, 20:08

Boete geëist tegen 'rookcafé' de Kachel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een boete van 1200 euro geëist tegen het Groningse café De Kachel wegens herhaaldelijke overtreding van het rookverbod. Voor de rechtbank in Groningen eiste de aanklager ook dat het café een maand dicht moet als het rookverbod weer geschonden wordt. Voor deze laatste eis moet van justitie een proeftijd van een jaar gelden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben de kroeg er zes keer op betrapt dat die zijn klanten binnen liet roken. De twee eigenaren van het café konden volgens de officier van justitie in eerste instantie een boete van hooguit 18.500 euro krijgen, maar later zei hij dat het ook maximaal 74.000 euro zou kunnen worden.

De advocaten van de broers stelden: ,,Als de heren het rookverbod hadden gehandhaafd was er vandaag geen rechtszaak geweest, want dan was het café al lang failliet geweest.'' Ze wezen op de omzetdaling van 60 procent in juli vorig jaar ten opzichte van de maand ervoor. Ze voerden aan dat het rookverbod in de horeca de broodwinning van duizenden mensen en de Nederlandse cultuur heeft geraakt. ,,In het land van gedogen, tolerantie en verdraagzaamheid is een rookverbod een inbreuk op de cultuur. Daar komt bij dat roken een legale activiteit is en dat hier wel erg heftige middelen tegen worden gebruikt.''

Het is de eerste keer dat een rechtszaak wordt gevoerd over het schenden van het rookverbod in de horeca. De wet trad op 1 juli vorig jaar in werking en sindsdien mag niet meer worden gerookt in horecagelegenheden. Tientallen sympathisanten uit het hele land volgden het proces. Het was zo druk, dat in een extra zaal een videoscherm was gezet.