nieuws

26 feb 2008, 10:10

Boeren zetten aandelen Avebe op Marktplaats

Een aantal boeren heeft aandelen in aardappelzetmeelconcern Avebe op de handelssite Marktplaats.nl aangeboden. De boeren hebben nog tot 1 maart om de aandelen en de daarmee samenhangende leveringsplicht van de hand te doen. Sommige boeren bieden de aandelen zelfs gratis aan. Dat zei een woordvoerder van landbouworganisatie LTO Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De boeren vinden dat de fabrieksaardappelen te weinig opbrengen in vergelijking met maïs en graan. Zij willen van hun leveringverplichting aan Avebe af. Avebe heeft inmiddels voor de lopende campagne een hogere uitkering beloofd. In augustus begint de nieuwe oogst.

Jan van Gijssel uit het Groningse Scharmer is een van de boeren die zijn aandelen op Marktplaats.nl heeft gezet. ,,Ik ben ondertussen een groot deel van de aandelen kwijt, maar heb er wel 50 euro op toe moeten leggen'', vertelt de boer. Hij besloot de aandelen van de hand te doen omdat de aardappelen hem te weinig opbrachten. ,,Tegenwoordig levert graan veel meer op. En daarbij is het veel makkelijker te verbouwen.''

Avebe verwacht geen leveringsproblemen, zei een woordvoerder van het concern. ,,We hebben nog geen definitief idee hoeveel boeren van hun aandelen af willen. Bovendien betekent het overdragen van aandelen niet, dat er niet geleverd wordt. Degene die ze overneemt heeft tenslotte dezelfde leveringsplicht'', aldus de zegsman.