nieuws

24 jun 2002, 00:12

Boeren dumpen vee in water ter omzeiling destructiekosten

Boeren dumpen hun dode vee massaal in wateren in Groningen en Drenthe, zo stelt het waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap heeft dit jaar 180 dode schapen en koeien uit het water gevist. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij de meeste kadavers waren de oren afgesneden ter verwijdering van de oormerken. Noorderzijlvest vermoedt dat boeren hun dode dieren in het water gooien om de hoge kosten voor destructie te omzeilen.
De kadavers in de wateren baren het waterschap grote zorgen. Als kadavers lang in het water liggen kan dat gevolgen hebben voor de volks- en diergezondheid. “Je krijgt te maken met een rottingsproces in het water, met alle gevolgen van dien”, aldus C. Plantinga namens Noorderzijlvest.
Boerenorganisatie NLTO is woedend over de aantijgingen van het waterschap. “We geloven niet dat professionele boeren dit op hun geweten hebben”, zegt J. Bruggeman namens de organisatie. “Maar wij vermoeden dat het hobbyboeren of particulieren zijn. Vee van boeren wordt namelijk altijd geregistreerd.” Dat de oren van de kadavers zouden zijn afgesneden om de dieren onidentificeerbaar te maken, is volgens de boerenorganisatie ‘niet hard te maken’.