nieuws

04 jul 2002, 00:12

Boek Groningse hoogleraar over seksuele burnout

Paren die te weinig doen om hun seksleven op te peppen, of te laat op problemen reageren, lopen grote kans op een seksuele burnout. Dit bedreigt het seksuele genot van miljoenen landgenoten, aldus een Groningse hoogleraar seksuologie in een nieuw boek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dertig procent van de Nederlanders lijdt onder zulke problemen. Seksuoloog Harry van de Wiel probeert deze ramp af te wenden met zijn boek ‘Het grote genieten’. Van de Wiel is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was een van de grondleggers van de polikliniek seksuologie in die stad. Hij constateert dat bij stellen in hun ‘begintijd’ niet zoveel aan de hand is. ‘’Die eerste maanden van verliefdheid gaat het allemaal vanzelf. Maar na een tijdje, bij de een is dat eerder dan bij de ander, gaat het allemaal moeizamer.’’ En juist die vaak verloren speelsheid van de beginjaren is belangrijk bij seks. ‘’Twijfel kan dat schaden. Er ontstaat vaak een te grote tegenstelling tussen verwachting en werkelijkheid’’.
Seks lijkt zo vanzelfsprekend en pas als het niet naar wens is, blijkt er reden tot gesprek. ‘’En daar wordt meestal te lang mee gewacht, het blijft toch vaak stil als er problemen zijn’’, stelt Van de Wiel vast.
Een nieuwe relatie is ook geen blijvende oplossing, want na verloop van tijd wordt iemand met dezelfde problemen geconfronteerd. ‘’Je neemt jezelf tenslotte mee’’. De Groningse hoogleraar stelt dat het gewoon met de huidige partner veel beter kan; door beter te overleggen, niet bang te zijn om te falen, flexibel te zijn en te blijven werken aan passie en intimiteit. Om dit ingewikkelde contact tussen partners te omschrijven, vergelijkt de seksuoloog het met lekker eten. ‘’Want dat is ook iets om van te genieten. Je kunt er wat van maken en het berust op basisprincipes en je hoeft geen topkok zijn om er veel van te maken’’.
Het Grote genieten - Harry van de Wiel - Uitgeverij Strengholt’s Boeken ISBN: 905860 1250 € 13,95