nieuws

26 nov 2010, 10:10

Bloembollen moeten Hortus Haren redden

Bloembollen moeten de Hortus in het Groningse Haren redden. Dat maakte interim-directeur Jan Kappenburg van de botanische tuin vrijdag bekend. De bloemen moeten de Hortus een dusdanige facelift geven dat bezoekers weer massaal op de tuin afkomen. Daarnaast wordt de Hortus zo grondig gereviseerd, dat de tuin drie maanden dicht moet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De komende dagen worden ongeveer 150.000 bloembollen in de tuin gepoot. ,,We kregen klachten dat er de laatste tien jaar weinig veranderd is in de Hortus”, verklaart de interim-directeur. ,,Door verschillende soorten bollen de poten, krijg je drie keer per jaar een totaal andere bloei. Dan hebben mensen een reden om terug te komen.” Naast de nieuwe beplanting komen er ook meer speelattracties, wordt de boel grondig schoongemaakt en krijgt de Hortus een houtsnipperverbrandinginstallatie waarmee 75 procent kan worden bespaard op de stookkosten.

Jaarlijks trekt de Hortus ongeveer 28.000 bezoekers. Het is de bedoelding dat dit er dankzij de facelift en meer activiteiten en shows, 50.000 worden. De Hortus sluit op 31 december dit jaar de deuren, op 1 april 2011 gaan ze weer open. Trouwen in de tuin blijft mogelijk, en ook de horeca blijft in die periode doordraaien. De Hortus Haren is een van de oudste botanische tuinen van Nederland.