nieuws

14 sep 2009, 12:12

Bloedbank sluit vijftig kleinere donatiepunten

Bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin gaat in het noordoosten van het land vijftig kleine locaties sluiten. Dat meldde een woordvoerder van de bloedbank maandag. Sanquin sluit de locaties in kleine dorpen om zo de openingstijden van de afnamepunten in de grotere plaatsen te kunnen verruimen. De locaties worden vervangen door een bus waarin bloed kan worden gedoneerd. Door de sluiting van de vijftig locaties verdwijnt de helft van het totaalaantal kleine donatiepunten in Noordoost-Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De locaties die gesloten worden, bevinden zich in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Groningen en delen van Flevoland en Gelderland. Volgens Sanquin wordt het steeds moeilijker om aan de strenge hygiëne- en brandveiligheidseisen in de kleinere plaatsen te voldoen.

De bloedbank huist vaak tijdelijk in scholen, kerken of buurthuizen waar donoren enkele keren per jaar terecht kunnen. Bovendien zijn veel donoren door de beperkte openingstijden in de kleinere plaatsen niet in staat bloed te doneren. Sanquin besluit daarom zich daarom te concentreren op de afnamepunten in de grotere plaatsen waar de openingstijden worden verruimd. Een deel van de kleinere afnamepunten zullen per volgend jaar worden bezocht door bussen met ieder acht bedden en drie keuringsruimtes. In Groningen blijft alleen het afnamepunt in de stad open.

Er zullen door de sluiting geen banen verdwijnen, zegt een woordvoerder van de bloedbank. Wel houdt de bank er rekening met een tijdelijke daling van het aantal donoren. Vooral de donoren die niet zo mobiel zijn of financiële bezwaren hebben, zullen naar verwachting minder snel de gang naar de bank maken. Sanquin wil de laatstgenoemde groep financieel tegemoet komen. Op langere termijn verwacht de bloedbank geen sterke daling van het aantal donoren.