nieuws

11 dec 2008, 07:07

Blessure hindert kwart van de hardlopers

Onafhankelijk van de manier van voorbereiding, raakt een op de vier hardlopers geblesseerd. Dat gebeurde althans in de aanloop naar de 4 Mijl van Groningen. Rustiger trainen helpt niet om de kans op blessures te verminderen, blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Ida Buist. Op 17 december promoveert Buist aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Buist claimt dat haar GronoRun-onderzoek het grootste hardlooponderzoek van Nederland is. Van een groep van 629 hardlopers, die een trainingsschema van acht weken volgde, raakte 25,9 procent tenminste een keer geblesseerd. Dat betekent dat zij tenminste één dag niet of niet volledig konden trainen.

Uit vervolgonderzoek bleek dat minder intensief trainen de kans op blessures niet vermindert. Er was geen verschil tussen hardlopers die acht weken of dertien weken voor de wedstrijd trainden. In beide groepen liep een op de vijf een blessure op.

Het onderzoek toont volgens Buist aan dat beginnende lopers die het afgelopen jaar een blessure hebben gehad de meeste kans hebben op een nieuwe blessure. Mannen die net beginnen te lopen en zwaarlijvig zijn lopen daarbij het grootste gevaar.

Ondanks het hoge aantal blessures, vindt Buist hardlopen een verantwoorde sport. ,,Hardlopen heeft dezelfde voordelen als veel andere sporten: het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en tal van andere klachten. Het is een prima manier om aan je fitheid te werken.''