nieuws

02 jun 2012, 12:12

Blauwalg in zwemgedeelte Paterswoldsemeer en in Lettelberterplas

Het waterschap Noorderzijlvest heeft een verhoogde concentratie blauwalg aangetroffen in twee recreatieplassen. Het gaat om de Lettelberterplas en De Lijte, het zwemgedeelte van het Paterswoldsemeer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Groningen heeft in overleg met het waterschap besloten een waarschuwing af te geven voor de Lettelberterplas. Voor de Lijte geldt een negatief zwemadvies. Er zijn borden geplaatst om zwemmers hierover te informeren.


Blauwalgen produceren stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Bij een waarschuwing gaat het om een gering risico voor de volksgezondheid. In het geval van een negatief zwemadvies is de concentratie blauwalgen hoger en bestaat ook een groter gezondheidsrisico. Inslikken van water kan leiden tot gezondheidsklachten.

Klachten die optreden wanneer u in aanraking komt met blauwalg lopen uiteen van huidirritatie, hoofdpijn, koorts, oorpijn en maag- en darmklachten.

Meer informatie
 

Informatie over mogelijke gezondheidsklachten vindt u op de website van de GGD Groningen www.ggdgroningen.nl. U kunt telefonisch contact opnemen met de GGD op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur via 050 367 4000.


Op teletekstpagina 725 of via www.zwemwater.nl vindt u meer informatie over de zwemwaterkwaliteit bij u in de buurt.