nieuws

26 nov 2001, 00:12

Bisschop Eijk weer aan de slag

Het heette dat hij herstellend was van een verstopt bloedvat. In werkelijkheid zag bisschop W. Eijk (48) van Groningen de dood in ogen. In het RKK/KRO-televisieprogramma Kruispunt doorbrak Eijk zondagavond de stilte rond zijn ziekte. De herstelde Groningse bisschop gaat maandag weer aan de slag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eijk had al snel door dat het goed mis met hem was toen hij begin dit jaar in Duitsland met barstende hoofdpijn, hoge koorts en misselijkheid in het ziekenhuis belandde. ,,Ik wist: er is iets met de hersenen'', vertelde Eijk, zelf medisch geschoold. In het Bonifatiusziekenhuis in Lingen constateerden artsen een levensbedreigende afsluiting van een vat in de hersenstam. Eijk kreeg het sacrament van de zieken toegediend.
Terwijl zijn perschef een paar weken na de opname vertelde dat de bisschop naar verwachting volledig zou herstellen, vroeg Eijk zich met verlamde benen en stembanden in een revalidatiekliniek vertwijfeld af wat voor doel zijn bestaan nog had als hij zijn werk als bisschop niet meer kon doen.
Eind maart verliet Eijk het revalidiatiecentrum. Hoewel hij weer kon lopen en praten, zag hij zichzelf nog niet terugkeren in het bisschopsambt. Hevige pijnen in zijn gezicht maakten hem het lezen onmogelijk. Maar de bisschop had geluk, want de pijn nam al in september af. Zelfs zodanig dat hij inmiddels van de neuroloog weer rustig aan mag beginnen met werken.
Eijk noemt het afgelopen jaar ,,misschien wel net zo somber'' als de roerige periode rondom zijn aanstelling als bisschop in juli 1999. De bisschop kwam toen hevig onder vuur te liggen na publicatie van collegedictaten waarin hij de studenten van de priesteropleiding onder meer opriep homoseksuelen door te verwijzen naar een psycholoog voor behandeling van hun neurotische ontwikkelingsstoornis.
Eijk sluit niet uit dat de commotie van toen te maken heeft met de plotselinge ziekte van januari. ,,Je blijft mens, ik ben ook gevoelig voor spanningen. Het was een beladen periode in mijn leven. Stress zal toch ook zijn tol hebben geƫist.''