Nieuws

Biologen onderzoeken het leven in natuurbad Loppersum

Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) duiken binnenkort in het zoutwaterbad K.P. Zijl in Loppersum om te onderzoeken welke planten en dieren in het zwembad voorkomen. Ze nemen ook monsters voor nader onderzoek. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ontwikkeling van de natuur in het bad in kaart wordt gebracht.


Leestijd: 1 minuut

Loppersum heeft met K.P. Zijl het enige zoutwater-natuurbad van Nederland. Het zoute water komt uit een bron op 112 meter diepte en wordt niet bewerkt met chloor. Onder het zwemwater ligt een natuurlijke zandbodem. Volgens de RUG kun je het natuurbad een model-ecosysteem noemen. Zwemmers werden al geconfronteerd met het leven in het bad. Aan de wanden zitten algen en in het water huizen verschillende beestjes.

Uit de ontwikkeling van de natuur in het bad kunnen de biologen leren over de vrije natuur. Ze kunnen de kennis ook toepassen op reservoirs zoals ballastwatertanks in schepen. In het onderzoek participeren onder andere de Mariene Biologie en de Wetenschapswinkel van de Rijksuniversiteit Groningen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel. Het duikwerk wordt uitgevoerd door studentenduikvereniging Calamari.