nieuws

02 sep 2009, 09:09

Binnenstad van Groningen verandert vanaf nu in grote bouwput

De binnenstad van Groningen gaat op de schop. Deze week is een begin gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het Groninger Forum. Aan de Grote Markt zijn nu al de eerste schuttingen geplaatst. Vanaf nu zullen deze er zeker een jaar of vijf blijven staan. Maar dan heb je ook wat! Want in 2014 staat er dan een fonkelnieuw, maar ook torenhoog Groninger Forum. De binnenstad gaat er dan compleet anders uit zien, ook dankzij een vernieuwing van de oostwand van de Grote Markt. De Grote Markt wordt straks veel kleiner omdat die oostwand vele meters naar voren wordt gehaald. De werkzaamheden baren horeca-ondernemers in de Poelestraat echter grote zorgen. Dat melden de voorzitter van de Groningen City Club, Bert Jan Hakvoort, en gemeenteraadslid Robert Prummel. Die meldt in het politieke weblog in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl) dat er veel te veel bouwverkeer door de Poelestraat gaat rijden. Volgens hem zijn er alternatieve routes te bedenken zodat de horecaondernemers niet de dupe hoeven te worden. Hij meldt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het ontstellende bericht dat het bouwverkeer, duizenden vrachtwagens vol puin, zand, bouwmaterialen en afval door de Poelestraat zullen moeten gaan rijden heeft nog geen enkele reactie teweeggebracht in de Groningse politiek.

Denkt geen van de raadsleden dan aan de horecaondernemers bij wie wij allen toch menig biertje hebben gedronken?

De Stadspartij dacht er verstandig aan te doen om deze politieke actie aan een collega over te laten. Je moet een ander ook wat gunnen nietwaar?

Maar de geachte collegae slapen of ze zitten stil. Ik kan me niet voorstellen dat ze het eens zijn met beleid dat de kroegen en restaurants in de Poelelestraat de nek omdraait. Kunnen zij zich een Poelestraat zonder terrassen voorstellen? Weten ze niet hoe belangrijk die terrassen voor de horecabedrijven zijn? Laten ze het op zijn beloop?’’’’

Bron: www.dsg.nl

 

De werkzaamheden:


Sinds de bouwvak is er begonnen met de ondergrondse werkzaamheden in het gebied dat de Schoolstraat, Poelestraat en Grote Markt beslaat. Denk daarbij aan het verleggen van kabels en riolering. Dit betekent onder andere dat de Poelestraat wordt afgesloten voor verkeer. De Oosterstraat is ook dicht in de maanden september en oktober voor het verleggen van gasleidingen. Bussen worden omgeleid via het Gedempte Kattendiep en het Schuitendiep. Voor fietsers blijft de Oosterstraat wel bereikbaar: zij zullen echter af moeten stappen om veilig de kruising te kunnen passeren. Naar verwachting zullen de graafwerkzaamheden bij de kop van de Poelestraat / Oosterstraat maximaal twee maanden in beslag nemen. De graafwerkzaamheden in het hele gebied zullen voor mei 2010 worden afgerond.


Opslag


Voor de opslag en aanvoer van bouwmaterialen wordt er aan de oostzijde van de Grote Markt een strook van twintig meter breed gebruikt als opslagplek voor kabels en leidingen. Hierdoor zal de warenmarkt gehouden moeten worden op een kleiner stuk grond dan voorheen. Vanaf augustus 2010 zal op dezelfde locatie ook het tijdelijke VVV-kantoor worden gehuisvest als het huidige kantoor wordt gesloopt. In december maakt de aannemer voor even pas op de plaats en wordt er ruimte gemaakt voor het Glazen Huis.