nieuws

17 jul 2012, 10:10

Bijzondere zerken blootgelegd bij restauratie kerk Farmsum

Tijdens restauratiewerkzaamheden in de kerk in Farmum de afgelopen week zijn verschillende zerken blootgelegd. Het gaat om de zerken van Haye Ripperda II en Frouke Onsta. Beiden behoorden in de middeleeuwen tot de machtigste hoofdelingenfamilies in het Groninger land. De zerken zijn waarschijnlijk de oudsten van de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Haye Ripperda II werd omstreeks 1455 geboren als zoon van Unico en Ulske Ukena. Hij huwde Ailke Houwerda en vanuit dit huwelijk stamt de hoofdtak Ripperda te Farmsum. In 1504 overleed Haye Ripperda II te Farmsum. Haye was samen een van de voornaamste leden van het Ommelander ridderschap. De zerk van Ripperda is nog opmerkelijk goed bewaard gebleven. Haye is afgebeeld als krijgsman in harnas, met een zwaard aan zijn zij en een helm aan zijn voeten.

Frouke Onsta was dochter van Abele Onsta en Hille Jarges. Zij huwde in augustus 1475 met Focke Ripperda en overleed twee jaar later op ongeveer 25-jarige leeftijd. Haar zerk is uitzonderlijk fraai en goed bewaard gebleven. Het is de eerste 15de eeuwse zerk sinds minstens 50 jaar die is teruggevonden.

Naar andere verschillende blootgelegde zerken vindt nog nader onderzoek plaats. Het kerkbestuur is op zoek naar fondsen om de bijzondere zerken zichtbaar te houden. Hierbij zijn naast de kerk zelf ook de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl
betrokken.