nieuws

06 okt 2010, 15:03

Bijzondere vondst bij opgraving

Bij opgravingen aan de Hoge der A hebben archeologen een uniek gouden hangkruisje uit de dertiende eeuw gevonden. Ook stuitten de onderzoekers op de zijkant van een stoel of bank uit de twaalfde eeuw. Beide vondsten zijn uniek voor Nederland, zo meldde de gemeente Groningen dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stadsarcheoloog Ger Kortekaas vermoedt dat het hangkruisje, met een grootte van 2,5 centimeter, eigendom is geweest van een gelovige burger. Alleen in Zweden, Denemarken en Istanbul werden eerder vergelijkbare kruisjes gevonden.

De stoel of bank, waarvan in Groningen restanten werden aangetroffen, is alleen eerder bij opgravingen in Zweden boven Water gekomen. De houten zijkant heeft in vroeger tijden vermoedelijk gediend als ondergrond voor een vloer.

Kortekaas maakte vorige week al bekend dat hij bij dezelfde opgraving een bijzondere gouden ring aantrof. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er een afbeelding van aartsengel Michael op moet hebben gestaan. De archeoloog vermoedt dat de zegelring, net als het kruisje, eveneens van een burger is geweest. Dit omdat er inscriptie in de ring een fout staat: heilige Michael is geschreven als Machael.