nieuws

11 aug 2013, 19:07

Bijna vijfduizend bezoekers naar Historische Dagen op Verhildersum Leens

Bijna vijfduizend bezoekers naar Historische Dagen op Verhildersum Leens

Voor de 10e keer werden afgelopen weekend de Historische Dagen op Verhildersum georganiseerd. Ontstaan vanuit de Ambachtsdag uit 2004  is het uitgegroeid tot een tweedaags evenement met ongeveer 250 deelnemers per dag. Ook dit jaar was het voor vrijwilligers, deelnemers én bezoekers een groot feest. Met grotendeels zon, veel leuke activiteiten en 4800 bezoekers.

Genietend van het varken aan het spit kon men kijken naar het defilé van tractoren, de historische boten in het kanaal of de kinderspelen, waar de volwassenen evenzeer aan mee deden. De boerenmarkt presenteerden bijzondere regionale producten en “vergeten” groentes. Musea uit het hele noorden waren aanwezig om hun specialiteiten te vertonen, zoals de garnalenpelsters van het Visserijmuseum uit Zoutkamp. De vele ambachtslieden zoals de imker, de smid en de boekbinder waren druk bezig met het tonen van hun ambacht en ook de vele aspecten van het boerenleven, zoals maaien, hekelen, zichten en dorsen kwamen aanbod. Het Friese Braakhok uit Ee waren ook weer aanwezig met de bewerking van Vlas. Het terras van ’t Schathuys, waar naast de normale lunch kaart ook 19e eeuwse pastei gegeten werd, was beide dagen goed gevuld.

De inbreng voor de Boeldag op zaterdag was divers en zeer gewild. Onder toeziend oog van notaris Hilgen uit Leens werd er enthousiast geboden op de kavels en menigeen ging met een leuk voorwerp onder de arm naar huis. Het geblaf van de schaapshond trok de aandacht voor het schapen drijven. Zeer efficiënt dreven de honden van de Scheperij de schapen van hot naar her. Over het hele terrein kon men beide dagen muziek en theater vinden, zoals de Krummhörner Spielleute uit Duitsland, de kiepkerel en de keukenmeiden in de borg. Op zondag stond ook de paardenshow in het teken van theater: het historische spektakel van Langenort vertelde het verhaal van de jonge orangisten die in opstand kwamen tegen de Franse soldaten en speelde zich af over het hele terrein. De wegens de regen licht aangepaste eindshow kreeg toch nog veel publiek en zelfs de wasdames hielpen mee met het verjagen van de soldaten. Het koolzaaddorsen trok ook veel bekijks, de stoet met boeren en koor trok onder begeleiding van zang en muziek naar het veld toe waar ze een uur durende show op voerden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: