nieuws

06 aug 2012, 09:09

Bijna duizend jaar oude waterput krijgt functie in Groninger Forum

De waterput die onlangs in Groningen werd gevonden door archeologen, is ongeveer duizend jaar oud, zo blijkt uit archeologisch onderzoek. De bijzondere houten put zal worden geconserveerd en krijgt straks een opmerkelijke functie: het wordt straks een watertappunt voor dorstige bezoekers in het Groninger Forum. Dat meldt de gemeente Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De eeuwenoude waterput uit het Forum-terrein is uit de Groningse Hondsrug-leem getrokken. Archeologen hebben de eiken put op woensdag 1 augustus opgegraven en geborgen voor conservatie. Binnen in de put troffen de archeologen onder meer een stuk van een 12e-eeuwse pot aan.
De archeologen vonden de oude waterput op 20 juli tijdens de archeologische opgravingen aan de Grote Markt-oostzijde. Hij is ongeveer 1000 jaar oud en werd gebruikt om water te tappen voor mens en dier. Oorspronkelijk was de put zo’n 4 à 4,5 meter hoog – het grootste deel zat onder de grond. Hij is in twee delen gemaakt van een uitgeholde eik en met passtukken (klampen), planken en pennen verstevigd.


De eik is omgekeerd in de grond gezet, vertelt stadsarcheoloog Gert Kortekaas. En waarschijnlijk is de waterput rond 1100 afgedankt en gedempt. “We laten monsters nemen om te bepalen wanneer de eik is gekapt. Kort daarna moet de waterput gemaakt zijn.


Het was de bedoeling om de waterput in zijn geheel te bergen, het hout en de grond in de put te onderzoeken en daarna de put in zijn geheel te laten conserveren. Maar het mocht niet zo zijn. Toen de put bloot lag en de klampen waren verwijderd, viel één eiken deel om. “Pech”, aldus Kortekaas. Wel troffen de archeologen in de put een deel van een oude pot aan. “De onderkant. De pot heeft een speciale vorm: een hoge voet. Opmerkelijk.” De pot dateert uit de 12e eeuw.


Forum


De eiken onderdelen worden bij een gespecialiseerd bedrijf in Delft geconserveerd, gevriesdroogd, geïmpregneerd en weer in elkaar gezet. Ook worden er monsters genomen. De grond die in de put zat, wordt gezeefd om te kijken of die nog meer bodemschatten prijs geeft. En volgend jaar komt de waterput weer terug naar Groningen. Gert Kortekaas en directeur Bas van Kampen van het Groninger Forum hebben al een nieuw plekje voor ‘m bedacht, niet ver van waar hij al die jaren onder de grond heeft gelegen: in het Groninger Forum, als watertapput voor dorstige bezoekers.


1 september worden op het terrein van het Groninger Forum (tussen Naberpassage en Schoolstraat) archeologische opgravingen uitgevoerd door het opgravingsbedrijf ARC uit Groningen, in opdracht van de gemeente Groningen. Op dit terrein liggen nu ook de fundamenten van het concerthuis uit 1805 bloot.


Klooster


Volgende week gaan de archeologen graven op de plaats waar vroeger het Refugium (stadshuis) van het klooster van Wittewierum stond, op de hoek van de Schoolstraat en de Popkenstraat.