nieuws

23 okt 2002, 00:12

Bij Vendex hebben ze het even helemaal gehad met Groningen

Het ziet er naar uit dat Groningen nog tientallen jaren tegen een naargeestige Grote Markt noordzijde moet aankijken. Vendex heeft uitgerekend dat het onmogelijk is om te investeren in de noordwand nu er geen ruime parkeergarage komt. Vendex KBB ziet ook geen aanleiding actief te blijven in het Grote Markt Forum. Het bedrijf gaat het bestaande gebouw aan de Grote Markt nu een opknapbeurt geven. Niet door een architect maar door interieur-ontwerper Jan des Bouvrie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

V & D heeft besloten flink te investeren in haar bestaande pand aan de Grote Markt Noordzijde. Het bedrijf heeft de bekende vormgever Jan des Bouvrie in de arm genomen die zorgt voor een complete face-lift van het interieur van V & D. Dat moet er toe leiden dat dit bedrijf weer een trekpleister van formaat moet worden voor het winkelend publiek uit Stad en Ommeland. Vendex KBB, de ‘moeder’ van V&D, heeft besloten zich terug te trekken uit het Grote Markt-beraad.
Volgens directeur B. Wortman van V&D zat de opknapbeurt voor zijn bedrijf in Groningen al geruime tijd in de pijplijn. ‘Maar de vestiging in Enschede is nu vernieuwd en die van Maastricht volgt straks. Daarna komen twintig andere vestigingen van V & D in Nederland aan de beurt. Daaronder ook Groningen. Mogelijk dat de opknapbeurt van ons filiaal in Groningen al de eerste helft van 2003 z’n beslag krijgt’, zegt Wortman.
V & D betreurt het nog steeds dat de in haar ogen zeer fraaie plannen voor een opknapbeurt van de Grote Markt Noordzijde vorig jaar in een referendum werden afgewezen. ‘Ik spreek steeds meer Stadjers die zeggen dat ze zich niet hebben gerealiseerd dat hun afwijzing van die plannen nu ook betekent dat de Noordwand niet kan worden vernieuwd’, zegt Wortman. Want dat de ondernemers niet grootschalig investeren in een vernieuwing van de noordwand is volgens Wortman een feit. ‘Zo lang er geen ruime parkeergarage komt is het niet aantrekkelijk om te investeren. Voor de opknapbeurt van de Grote Markt is enorm veel geld nodig. Een heel simpel rekensommetje leert dat je dat alleen maar kunt terugverdienen wanneer er meer klanten komen, dus ook per auto’.
Vendex KBB heeft zich teruggetrokken uit het Forum van de Grote Markt omdat B en W nu uitsluitend bezig zijn met plannen voor de oostwand. ‘Er zijn daar geen winkels gepland, alleen maar cultuur. Dat is niet onze kernactiviteit. Waarom zouden druk bezette mensen van Vendex hun tijd dan doorbrengen in het Forum?’, aldus de heer Wortman. Hij wijst er op dat V&D de deur wel openhoudt. Maar zolang er geen grote parkeergarage komt ziet hij weinig kans voor de noordwand. ‘We hebben het even gehad, hier in Groningen’, verzucht Wortman.