nieuws

08 dec 2010, 09:09

Greenpeace bezet kolencentrale Eemshaven; bouw stilgelegd

Ongeveer dertig actievoerders van Greenpeace hielden in de nacht van dinsdag op woensdag in de vrieskou de bouwplaats van een nieuwe kolencentrale van energieleverancier Essent in de Eemshaven bezet. Essent heeft de bouw van de kolencentrale voor een deel stilgelegd. Dat meldde een woordvoerder van het energiebedrijf woensdag. 'Puur en alleen' om de actievoerders tegen zichzelf in bescherming te nemen, aldus de zegsman.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

'Het kwik is vannacht tot ver onder nul gedaald, maar iedereen is in goede conditie', meldde een van de actievoerders woensdagochtend vanuit een tussen kranen hangende bivaktent op de bouwplaats. De actievoerders willen de bezetting handhaven tot dat het energiebedrijf de plannen voor nieuwbouw afblaast. Volgens Greenpeace wordt de nieuwe centrale 'de grootste en meest vervuilende van Nederland'. De milieu-activisten begonnen hun actie dinsdagavond rond half acht.

Klimmers van de actiegroep hingen tussen drie hijskranen een speciale tent op. Elf actievoerders brachten daar volgens Greenpeace al hangend op ongeveer 70 meter hoogte de nacht door. De actie was te volgen op de website van de milieuorganisatie. Ook op YouTube is te zien hoe een actievoerder in een tent ver boven de grond bungelt.

Greenpeace houdt woensdagavond vanaf zeven uur een fakkeloptocht op de bouwplaats. De bedoeling is dat ook bewoners uit de regio daar aan meedoen. Behalve tegen de kolencentrale van Essent is het protest gericht tegen een centrale die Nuon aan de Waddenzee wil bouwen.
 
Over de schade die Essent oploopt als gevolg van de bouwvertraging, wil de zegsman van het bedrijf niets kwijt.