nieuws

19 dec 2007, 10:10

Bewoners ’t Zandt halen opgelucht adem

Bewoners van het Groningse ’t Zandt halen opgelucht adem nadat dinsdagavond bekend werd dat de politie een verdachte heeft aangehouden in verband met de reeks branden in het dorp. ,,We kunnen eindelijk weer lekker slapen.’’

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens dorpelingen zou het gaan om een jonge man van ongeveer negentien jaar die in een huis aan de Molenweg woont en een bijbaantje als krantenbezorger heeft. Een buurvrouw, die een paar huizen bij de jongen vandaan woont, laat weten geschokt te zijn door de aanhouding. ,,Het is natuurlijk altijd schrikken als je hoort dat de pyromaan iemand uit het dorp is, maar van deze jongen had ik het niet verwacht.”


De afgelopen weken nam de onrust onder de bewoners van het Groningse dorpjes steeds verder toe. Sinds augustus heeft de pyromaan zeker zeventien branden gesticht waarbij onder andere schuurtjes en leegstaande woningen in vlammen opgingen. Nu de brandstichter eindelijk gepakt is, is de opluchting groot. ,,Ik kan eindelijk weer lekker slapen’’, laat een dorpsbewoonster weten. ,,Ik ben blij dat ze hem gepakt hebben.”


Ook een vrouw die even verderop op de bus staat te wachten, reageert verheugd op het nieuws. ,,Ook het schuurtje achter ons huis is doelwit geweest van de brandstichter. Het was de vijftiende brand die hij op zijn geweten had.” Ze hoopt, nu er een verdachte is opgepakt, eindelijk weer goed te slapen.


De bewoners van ’t Zandt hebben woensdagochtend een brief van de gemeente Loppersum ontvangen waarin ze geïnformeerd worden over de aanhouding. Ook worden ze uitgenodigd voor een besloten bewoners bijeenkomst die woensdagavond in de Boshal in Loppersum georganiseerd wordt. Burgemeester Rodenboog zal hier aanwezig zijn om de dorpelingen tekst en uitleg te geven.