nieuws

14 jul 2009, 08:08

Bewoners Haren uit huizen gevlucht na brand in naastgelegen garages

In Haren is vanmorgen brand uitgebroken waarbij tien bewoners uit hun woningen moesten vluchten om zich in veiligheid te stellen. De brand was ontstaan in naast de woningen gelegen parkeergarages.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om even voor 4 uur in de ochtend van dinsdag 14 juli werd de brandweer van Haren gealarmeerd voor een autobrand aan de Boerhaavehof 6 te Haren. Eenmaal ter plaatse bleken naast een auto ook twee garages erachter in brand te staan. Om even voor half 5 is daarom opgeschaald naar 'middelbrand'. De in totaal 10 bewoners van beide achtergelegen woningen hadden zichzelf inmiddels in veiligheid kunnen brengen

Omdat de kap van de garage rechtstreeks doorloopt in het dak van de woning breidde de brand zich vervolgens snel uit naar deze en ook de naastgelegen woning. Vanwege deze constructie was het lange tijd niet helemaal duidelijk hoe de brand zich ontwikkelde. De brandweer heeft daarom met behulp van de hoogwerker enkele gaten in het dak gemaakt, zodat ook vanaf de bovenkant de brand bestreden kon worden.


Even na 7 uur was voldoende duidelijk dat de brand zich niet meer kon uitbreiden, waarna het sein 'brand meester' werd gegeven. Er moest daarna nog wel enige tijd worden nageblust. De schade aan de beide woningen is aanzienlijk en ook een naastgelegen woning heeft rookschade.


Bij de bestrijding van het incident waren naast de drie voertuigen van de brandweer Haren ook de hoogwerker van het korps Hoogezand en de ademluchtcontainer uit Groningen betrokken. De technische recherche van de Regiopolitie Groningen zal later op de dag proberen te achterhalen waar en op welke manier de brand is ontstaan.