nieuws

03 mei 2008, 12:12

‘Bevrijdingsbos’ in Groningen trekpleister voor Canadezen

Het ‘Bevrijdingsbos’ in Groningen blijkt zich te ontwikkelen tot een toeristische trekpleister voor Canadezen. Dit bos werd aangelegd als dank voor- en ter herinnering aan de bevrijding van Groningen in 1945 door Canadese troepen. Het heeft recent in Canadese media zoveel aandacht gekregen dat veel veteranen en hun familieleden, maar ook andere Canadezen er een bezoek aan brengen wanneer ze door Europa reizen, aldus vrijdag een woordvoerder van dit Bevrijdingsbos.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Bevrijdingsbos in Groningen bestaat uit 30.000 bomen en werd in 1995 aangelegd. Dat er belangstelling is voor dit bos bleek vorig jaar al uit het feit dat er toen tienduizenden zaadjes van de Canadese boom ‘Maple Leaf’ naar Groningen werden gestuurd, bestemd voor dat bos. Groningse bejaarden in verzorgingshuizen ontfermden zich over die zaadjes en kweekten ze in bloempotten voorzichtig op tot prille boompjes. Leerlingen van een Groningse school hebben de verzorging er van inmiddels overgenomen en zullen ze volgend jaar uitzetten bij het bestaande bos.

Volgens voorzitter H. Matthijsse van de Stichting Bevrijdingsbos realiseert men zich in Groningen niet hoe bekend dit bos inmiddels geworden is in Canada. ‘’Het is letterlijk uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische trekpleister voor Canadezen. Wij zijn heel erg ingenomen met de belangstelling. Dat stimuleert ons om goed voor het bos te blijven zorgen’’,aldus Matthijsse.