nieuws

24 sep 2015, 10:10

Bevingen in Groningen worden minder heftig dan gevreesd, aldus onderzoeker

Bevingen in Groningen worden minder heftig dan gevreesd, aldus onderzoeker

De maximaal verwachte sterkte van aardbevingen voor Groningen is minder hoog dan eerder gedacht. De sterkste beving die voor Groningen kan worden verwacht is 4.0 op de schaal van Richter, en niet meer 5.0, zoals eerder werd gevreesd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat stelt Jacques Hagoort, voormalig hoogleraar reservoirtechnologie aan de Technische Universiteit Delft. Hij schrijft dat in een artikel in het blad ‘Ruimtelijke Veiligheid en Risicobeleid’, zo meldt vanmorgen het Dagblad van het Noorden.

 

Volgens Hagoort zal het bodemgeweld in Groningen minder heftig worden dan eerder aangenomen. Hij baseert zich op een berekening met behulp van data van het KNMI over alle bevingen in Groningen tussen 1991 en 1 januari 2015.

 

Volgens de oud-hoogleraar zijn de uitkomsten van zijn onderzoek goed nieuws voor Groningen. ‘Al kan ik niets garanderen. Maar ik baseer mij op historische gegevens over aardbevingen in het verleden. Wie het er niet mee eens is, moet het maar zeggen.’

 

De zwaarste beving tot nu toe in Groningen had een kracht van 3.6, en was de beving van augustus 2012 in Huizinge. Een schok van 4.0 zoals nu theoretisch nog mogelijk is volgens Hagoort is altijd nog tien keer zo zwaar als die van 3.6 in Huizinge, maar zal in elk geval niet meer zo sterk zijn als 5.0

 

Hagoort zegt, aldus het Dagblad van het Noorden, dat hij bij de huidige gaswinning van 30 miljard kuub per jaar, veertig bevingen per jaar verwacht. Zou de productie worden verlaagd naar 21 miljard kuub, dan zouden dat er tien minder worden.