nieuws

24 apr 2010, 10:10

Bestuur Albertus Magnus roept leden op te zwijgen over ontgroeningsincident

Het bestuur van de Groninger studentenvereniging Albertus heeft zijn leden gevraagd tegen de media te zwijgen over het ontgroeningsincident waarbij een student ernstige brandwonden opliep. Dat meldt de Universiteitskrant Groningen (UK). Ook het interne forum van Albertus is sinds donderdag gesloten. Een deel van de leden van de studentenclub is het daar volgens de UK niet mee eens. Zij zouden liever meer openheid over het ongeluk zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een 21-jarig lid van de vereniging raakte zwaargewond toen hij tijdens een ontgroening voor een dispuut door een medestudent in brand werd gestoken. Het slachtoffer heeft op zijn rug tweede- en derdegraads brandwonden. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, zo meldt de website van Albertus. De student had toen hij in brand werd gestoken een sinterklaaspak aan. Waarom de jongen exact in brand werd gestoken, is niet duidelijk.

De student wilde zelf geen aangifte doen van het incident. Maar zijn ouders dachten daar anders over. Justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek.

Het ontgroeningsincident is niet het eerste in het Groningse studentenmilieu. Zo moest in 2005 een 21-jarige student zo veel water drinken, dat hij een epileptische aanval kreeg en in coma raakte. Na anderhalve dag werd hij wakker. In 1997 raakte een eerstejaars zwaargewond op een introductiekamp na te zijn overreden door een busje vol ouderejaars.

Nog meer commotie leverde het overlijden van een 18-jarig aspirant-lid op, ook in 1997. Hij stierf nadat hij een liter jenever had moeten opdrinken. De universiteit stelde toen een commissie in die excessen bij ontgroeningsrituelen moest voorkomen.

De universiteit laat de zaak onderzoeken Pas als daarvan de resultaten bekend zijn, kijkt de universiteit of strafmaatregelen volgen.