nieuws

16 sep 2002, 00:12

Bende asielzoekers rooft op bestelling uit winkels

Bewoners van asielcentra in de provincie Groningen plegen op grote schaal in opdracht van derden winkeldiefstallen. Het gaat om een groep van enkele tientallen personen, voornamelijk uit Azerbeidzjan en Mongoliƫ. Dit heeft de Groningse politie zaterdagochtend bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse politie heeft geen ervaring met georganiseerde winkeldiefstal van deze omvang. Omdat het vermoeden bestaat dat het probleem zich ook elders in het land voordoet heeft de korpsleiding heeft bij justitie aangedrongen op een landelijk onderzoek.
De winkeldieven maakten gebruik van speciale tassen en jassen om de beveiligspoortjes te misleiden. De politie kwam de dieven mede op het spoor dankzij aanwijzingen van particuliere beveiligingsdiensten. Bij huiszoekingen trof de politie behalve goederen ook bestellijsten met goederen aan. Het gaat vooral om dure kleding. De afgelopen maanden zijn vijftien verdachten aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wie opdracht gaf voor de diefstallen is nog onduidelijk.
In overleg met burgemeester Wallage van Groningen is voor de zomer een werkgroep opgericht. Daarin zitten vertegenwoordigers van de politie, de IND, het COA en de directeuren van asielzoekerscentra uit Groningen, Uithuizen en Ten Boer. De werkgroep moet de werkwijze van alle betrokkenen op elkaar afstemmen. De politie bracht het bestaan van de werkgroep niet naar buiten omdat gevreesd werd voor negatieve beeldvorming.
De Groningse politie erkent dat de landelijke commotie die begin vorig jaar ontstond over een rapport van de Groningse politie een rol speelde bij dat besluit. Dat rapport stelde dat asielzoekers vijf keer zo vaak betrokken zijn bij criminele activiteiten als niet asielzoekers.