nieuws

25 apr 2002, 00:12

Bellingwedde zet Duitsland onder druk over windmolens

De Groningse gemeente Bellingwedde gaat op internationaal niveau een windmolenpark langs de Duitse grens aanvechten. De PvdA gaat zowel op landelijk als Europees niveau vragen stellen over de 17 windmolens die op een halve kilometer afstand van enkele tientallen woonhuizen in het dorp staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bellingwedde probeerde eerder via de Duitse rechter de bouw van de obstakels aan te vechten, maar tevergeefs. Het molenpark werd een jaar geleden in gebruik genomen.
,,De windmolens voldoen niet aan de Nederlandse milieunormen’’, claimt wethouder M. Wachtmeester. ,,Maar dat was een argument waar de Duitse bestuursrechter niet ontvankelijk voor was. We zijn meerdere malen van het kastje naar de muur gestuurd. Toen de zaak een klein jaar geleden eindelijk in behandeling werd genomen, stonden de windmolens er al.’’
Ook hebben de Nederlandse bewoners in het gebied continu last van de flikkerende reflectie van het zonlicht op de bladen van de molens. ,,Op een beetje zonnige dag heeft Bellingwedde meer weg van een disco dan van een rustig plattelandsdorp’’, aldus Wachtmeester. In Nederland zijn windmolens voorzien van een installatie die ze automatisch uitschakelt als er slagschaduw optreedt.
Een onafhankelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) stelde de gemeente Bellingwedde eerder al in het gelijk en constateerde dat de windmolens meer lawaai maken dan is toegestaan. Bellingwedde kent bijna tienduizend inwoners. Zeker dertig gezinnen hebben structureel last van de windmolens.