nieuws

21 mrt 2002, 00:12

Belgische justitie vervolgt concertmeester NNO wegens heling

Justitie in Antwerpen gaat concertmeester Mark Blekh van het Noord Nederlands Orkest (NNO) vervolgen voor heling. Blekh werd vorig jaar in Antwerpen aangehouden toen hij het in de oorlog verdwenen schilderij Vergezicht met molen en wit paard van Jan Breughel probeerde te verkopen. Volgens Blekh’s advocaat zal er een schikking worden getroffen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het schilderij op eikenhouten paneel is vermoedelijk in 1945 door sovjettroepen uit Dresden geroofd. Volgens Blekh, die in België woont maar in de Oekraïne werd geboren, heeft zijn vader de Breughel na de oorlog in de Oekraïne gekocht van de rector van de plaatselijke universiteit.
De Antwerpse politie was vorig jaar juli getipt dat iemand een gestolen schilderij in een café zou aanbieden voor omgerekend 700.000 euro. Een observatieteam van de politie hield de locatie in de gaten en toen Blekh met een schilderij onder de arm kwam aanlopen werd hij aangehouden.
Blekh ontkende zich schuldig te hebben gemaakt aan heling. Hij zei van het internationale Art Lost register in Londen te hebben gehoord dat de Breughel niet als gestolen stond ingeschreven. Justitie in Antwerpen gaat Blekh desondanks vervolgen voor heling, zegt woordvoerster L. Nuyts van de Procureurs des Konings in Antwerpen. Het schilderij zal worden teruggegeven aan het museum in Dresden.