nieuws

24 apr 2002, 00:12

Belgische F-16 en klein vliegtuig storten na botsing neer in Sellingen

Een Belgisch gevechtstoestel en een ultralightvliegtuigje zijn woensdagmiddag iets voor een uur neergestort in Sellingen, gemeente Vlagtwedde (provincie Groningen). Er zijn twee doden gevallen, een inzittende van het straalvliegtuig en een van het kleine toestel. Een bemanningslid van het straaltoestel is met een traumahelikopter afgevoerd, bevestigt de Luchtmacht. De toestellen kwamen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De straaljager stortte brandend neer in een bosachtige omgeving in de buurt van een camping. De door de crash ontstane bosbrand is goeddeels gedoofd. Een woordvoerder van de hulpverlening bevestigt dat er een botsing heeft plaatsgevonden. Drie korpsen zijn inmiddels ter plaatse. Vanuit Groningen is materieel onderweg.
De politie heeft direct in de verre omtrek wegen afgezet. Dit levert beperkte verkeersproblemen op. De politie gaat ervan uit dat er mogelijk munitie aan boord van het toestel was, maar wil ook de toegestroomde mensen op afstand houden, aldus een woordvoerder. Ook is er aan boord van dit soort gevechtsvliegtuigen een tank aan boord met hydrazine, een zeer giftige brandstof, die in noodgevallen de besturing van het toestel even aan de gang houdt. Eventuele ramptoeristen wordt verzocht weg te blijven.