nieuws

06 mei 2009, 10:10

Bejaarde Groninger (68) door familie ‘terugontvoerd’

Een bejaarde dementerende inwoner van Groningen is door de familie ‘terugontvoerd’ en overgebracht naar Winschoten. Volgens de zoon en dochter van de 68-jarige Peter Dijkman is hun vader in het verleden min of meer ontvoerd door een vrouw. Maar volgens hen wordt vader Lucas Dijkman niet goed verzorgd door deze vrouw, en daarom hebben ze hem onlangs uit een auto gehaald toen hij bezig was deze samen met zijn vriendin in te parkeren. Volgens een Groningse hulpverlener, die door de rechtbank is aangesteld als mentor over de dementerende man, is er echter niets aan de hand met de bejaarde. ‘De man is gewoon verliefd geworden. Het is een vrouw van zijn eigen leeftijd, en ook op hogere leeftijd kun je nu eenmaal gewoon verliefd worden’, zegt hij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kinderen van Jacob Dijkman hebben al langere tijd moeite met de relatie die de man drie jaar geleden is aangegaan met zijn vriendin. Ze vinden dat de vrouw de man afschermt van de familie en daarmee eigenlijk heeft ontvoerd. Ze schakelden de kantonrechter in, maar deze bepaalde in februari dat de man bij zijn vriendin kon blijven. Ook stelde de kantonrechter een hulpverlener aan die als mentor zou moeten toezien op de zorg aan de dementerende bejaarde.
*
Volgens deze mentor, Lucas Renkema, is er helemaal niets mis met de relatie en met de vriendin van de bejaarde. ‘De familie speelt voor eigen rechter. Ze kunnen kennelijk niet accepteren dat vader gewoon verliefd is geworden. Dat kan nu eenmaal gebeuren, ook op die leeftijd. Ze hebben een ongenuanceerd vooroordeel ten opzichte van die vriendin’. Renkema gaat met een zorgteam overleggen welke maatregelen er genomen moeten worden tegen de ontvoering. ‘Meneer Dijkman zit nu in een verzorgingshuis, maar hij hoort eigenlijk in een verpleeghuis’.
*
Volgens zoon Peter Dijkman is er echter wel degelijk sprake van een merkwaardige relatie tussen zijn vader en de vriendin. ‘Mijn vader is zo dement dat hij verliefd zou kunnen worden op iedereen. Ik kan mij niet voorstellen dat een normale, gezonde vrouw verliefd op hem kan worden’. Hij sluit niet uit dat financiële motieven bij de vrouw een rol spelen. Ook hij vindt dat zijn vader naar een verpleeghuis zou moeten. ‘Maar dan niet in Groningen, maar in Winschoten. Ik hoop niet dat we een prestigestrijd moeten gaan voeren over de vraag in welke stad dat verpleeghuis moet staan’, aldus Dijkman.