nieuws

04 mei 2009, 13:01

'Beestachtige' moeder krijgt 3,5 jaar cel en tbs

De rechtbank in Groningen heeft maandag de 34-jarige Harriët P. uit Veendam veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De vrouw heeft vorig jaar een poging gedaan haar 14-jarige dochter te vermoorden. De officier van justitie noemde de handelingen van de moeder 'beestachtig' en had twee jaar celstraf en tbs geëist.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Peter O., de 39-jarige stiefvader van het slachtoffer, kreeg zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog vijf jaar celstraf en tbs geëist. Volgens de rechtbank voldeed de strafeis echter niet aan de ernst van de feiten.

Het tweetal heeft in juli vorig jaar het 14-jarige meisje zo lang in een vrieskist gestopt, dat ze door onderkoeling en zuurstofgebrek buiten bewustzijn raakte. Ook werd ze regelmatig zonder drinken en eten in haar kamer opgesloten en gedwongen haar eigen uitwerpselen te eten. Bovendien hebben de twee de tiener vastgebonden op een tafel en stroomstoten gegeven en haar met kokend water overgoten.

'Dat het meisje het geweld heeft overleefd, is niet aan de verdachten te danken', aldus de rechter. 'Ze zijn op mensonterende wijze met haar omgegaan. Het slachtoffer werd dagenlang blootgesteld aan gevoelens van hevige pijn, doodsangst, wanhoop, eenzaamheid en verdriet.'

De martelingen vonden plaats in het ouderlijk huis van het meisje in Veendam. Na bijna twee weken sloeg haar zusje alarm en bevrijdde de politie haar uit de woning. In het ziekenhuis bleek de 14-jarige zwaar onderkoeld en ondervoed te zijn. Ook had zij tweedegraads brandwonden. Het gezin met vier kinderen stond al jaren onder toezicht van hulpverleners. In het weekend, als de hulpverleners er niet waren, gebruikten de moeder en stiefvader veel speed.