nieuws

06 mei 2008, 09:09

Beeldenstorm herleeft in noord-Groningen

De beeldenstorm herleeft dinsdag in Zeerijp, in Noord Groningen. Dat gebeurt in het kader van opnames voor het dorpje Garsthuizen dat in actie komt om de kerk te laten restaureren.Daarbij passeren hoogtepunten uit de historie van deze streek de revue, waaronder dus de beeldenstorm.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van dinsdag 6 mei t/m donderdag 8 mei verandert het Noord-Groningse dorpje Garsthuizen in het ‘decor’ voor de opnamen van het landelijke tv-programma Restauratie (Avro). Verontruste dorpsbewoners, restauratiedeskundigen, koks en leerlingen (de toekomstige gebruikers), maar ook historisch beeldmateriaal en een heuse beeldenstorm vormen de ingrediënten voor de uitzending die op 17 september a.s. getoond zal worden op Nederland 2. Inwoners, oud-inwoners van Garsthuizen en alle andere belangstellenden uit noord-Groningen zijn van harte welkom om op woensdagmorgen vanaf 11.00 uur de opnamen bij te wonen.

 

De Stichting restauratie Kerk Garsthuizen dingt via het programma Restauratie van de BankGiroLoterij mee naar de hoofdprijs van 1 miljoen euro. De kerk van Garsthuizen is recentelijk uit 50 (landelijke) projecten geselecteerd om in aanmerking te komen voor deze aanzienlijke hoofdprijs. Hiervoor gaat zij dit najaar de race aan met 15 andere projecten.

Historische verdieping


De verantwoordelijke tv-producer Endemol heeft zich in eerste instantie volledig verdiept in wat het kerkje in de loop der jaren historisch allemaal heeft meegemaakt. ‘Verderf’ loopt als een rode draad door de historie: van beeldenstorm, afbraak van de kerk - om de stenen te gebruiken voor de aanleg van een weg -, tot het huidige verval dat de kerk in een ‘ uniek’ bouwval heeft veranderd. Om alle elementen zo goed mogelijk in beeld te brengen is er een uitgebreid tv-opnameprogramma samengesteld. Dat ziet er als volgt uit:

Opnameschema
Dinsdag 6 mei (Historiedag)
10.00 - 12.30 uur: regiebespreking interview met lokale bewoner, opnamen omgeving kerk

13.45 - 15.00 uur: interview met lokale bewoner, opnamen omgeving kerk

15.00-16.30 uur: interview Marit Dijkema, studente architectuur, restauratieplan, afstudeeropdracht kerk Garsthuizen

16.30-17.00 uur: omgevingsopnamen

21.00 - 22.30 uur : drama beeldenstorm in kerk Zeerijp

Woensdag 7 mei: (Emotiedag en Toekomst)

8.30 - 10.45 uur: Historische achtergrondopnamen kerk Oterdum, kerk Heveskes

11.00- 13.00 uur: opnamen met tv-presentator Frits Sissing met belanghebbenden Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen en verontruste dorpelingen.