nieuws

07 dec 2001, 00:12

Beatrix lobbyde bij Poetin voor Groninger expositie

Koningin Beatrix heeft tijdens haar staatsbezoek aan Rusland deze zomer bij president Poetin gelobbyd voor de unieke Repin-expositie die vanaf volgende week in het Groninger Museum te zien is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Haar enthousiasme over het idee van de tentoonstelling heeft het initiatief zeker een laatste duwtje in de rug gegeven”, aldus woordvoerder J. Selbach van het museum. Het is de eerste keer dat een museum buiten Rusland zo’n brede selectie exposeert van het werk van de ,,Russische Rembrandt’’, zoals Repin ook wel wordt genoemd.
De tentoonstelling bestaat uit meer dan tachtig schilderijen en tekeningen, die een volledig overzicht geven van Repins ontwikkeling als kunstenaar. Een belangrijk deel van de expositie bestaat uit werken die Repins rol als kroniekschrijver van het Russische culturele leven belichten. De collectie is samengesteld door voormalig Rijksmuseum-directeur Henk van Os en Ruslandspecialist Sjeng Scheijen.
Het initiatief om de tentoonstelling naar Groningen te halen had flink wat voeten in aarde. ,,Er was een Russische kabinetsbesluit voor nodig voor het werk van Repin het land uit mocht”, vertelt voorlichter Selbach. Bovendien moesten de schilderijen na de terroristische aanslagen op 11 september per truck worden vervoerd in plaats van per vliegtuig. Ook moest het Groninger Museum een speciale anti-terreurverzekering afsluiten voordat de doeken mochten worden geëxposeerd.
De tentoonstelling is gerealiseerd door bemiddeling van de Gasunie, die met haar steun de eerste levering van gas aan het Russische staatsbedrijf Gazprom viert.