nieuws

07 dec 2001, 00:12

Beatrix bemiddelde bij premier Poetin voor Groninger Museum

Koningin Beatrix heeft bij premier Poetin van Rusland bemiddeld om een tentoonstelling in het Groninger Museum mogelijk te maken. Dit opmerkelijke nieuwsfeit brengt vanmiddag het Nieuwsblad van het Noorden. Dankzij haar inzet en die van Poetin zijn vanaf volgende week unieke werken in Groningen te zien van de ‘Russische Rembrandt’, Ilja Repin.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Koningin Beatrix heeft deze zomer tijdens haar staatsbezoek aan Rusland bij president Poetin gesproken over de Repin-expositie die volgende week zaterdag wordt geopend in het Groninger Museum. "De koningin heeft het belang van de expositie extra onderstreept", zegt Ben Warner, hoofd communicatie van de Gasunie, tegen het Nieuwsblad.
Er moest heel wat onderhandeld worden om de tachtig werken van 'de Rembrandt van Rusland' hier te krijgen. Volgens Josee Selbach, voorlichter bij het Groninger Museum, had 11 september nog roet in het eten kunnen gooien. "Er was een Russisch kabinetsbesluit voor nodig voordat het werk van Repin het land uit mocht." Voorwaarde was wel dat de schilderijen per truck naar Groningen werden vervoerd, en niet per vliegtuig.
De Russische minister van cultuur Svydkoj zal de expositie openen. Beatrix heeft ook een uitnodiging gehad. Maar volgens het Groninger Museum heeft de koningin nog niet laten weten dat ze komt, dus men gaat er vanuit dat ze zelf niet het resultaat van haar bemiddeling komt bewonderen.