nieuws

28 aug 2011, 19:07

BAUKE MOLLEMA SCHRIJFT WIELERHISTORIE; EERSTE GRONINGER IN LEIDERSTRUI GROTE RONDE

Wielrenner Bauke Mollema heeft zondag historie geschreven. Mollema heeft in de negende etappe de leiding genomen in de Ronde van Spanje. Mollema werd in de rit met aankomst bergop op La Covatilla tweede. Dankzij de bonificatieseconden bleek Mollema precies één seconde over te hebben op leider Joaquin Rodriquez. Rodriquez staat nu tweede. In de eindsprint liet Mollema zich verrassen door de Ier Daniël Martin. Maandag verdedigt Mollema de leiderstrui in een tijdrit over 47 kilometer in Salamanca.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De leiderstrui kwam als een volslagen verrassing voor de klimmer die in de vorm van zijn leven lijkt te verkeren. Hij zat na afloop van de etappe bij de dopingcontrole, toen de Rabobankwielrenner vriendelijk werd verzocht zich te melden voor een huldiging op het podium. Tot zijn eigen verrassing bleek Mollema de nieuwe leider te zijn in de Ronde van Spanje. "Op dat moment baalde ik ervan dat ik de etappezege had gemist, Ik was geen moment bezig met de rode trui. Ik dacht alleen aan de etappezege.'' Mollema is nu ook de nieuwe leider in het combinatieklassement.

Via zijn eigen site laat Mollema het volgende optekenen: "Wat een superetappe!! Prachtig om de leiderstrui te pakken in een grote ronde! Onderweg had ik al de benen om voor de overwinning mee te doen. Helaas liet ik me in de sprint verrassen want een dubbelslag was helemaal super geweest. Ik ga morgen alles geven om de trui langer dan één dag te kunnen dragen! De vorm is goed en ik heb al goede tijdritten gereden dit jaar dus wie weet."

Op de slotklim hielden de klassementsrenners de benen lange tijd stil. In de laatste kilometers probeerden meerdere renners weg te rijden. De Italiaan Vincenzo Nibali en Martin namen in eerste instantie afstand van de kleine groep der favorieten. Leider Rodriguez uit Spanje en Michele Scarponi uit Italiaan moesten verrassend lossen.Mollema reed sterk en sloot met enkele renners aan bij Nibali en Martin. De Ier was uiteindelijk de sterkste in de sprint, maar door de bonificatieseconden en het afhaken van de andere klassementsrenners pakte de 24-jarige Mollema de rode leiderstrui. Hij heeft één seconde voorsprong op Rodriguez. Max van Heeswijk was in 2004 de laatste Nederlander die de leiderstrui droeg.