nieuws

16 jul 2013, 08:08

Bauke Mollema moet nog vijf keer knallen; nummer twee op rustdag bedolven onder massale belangstelling van de media

Het aftellen naar Parijs gaat beginnen voor Bauke Mollema. De nummer twee van het klassement in de Tour de France realiseert zich dat hij nog vijf dagen alles uit de kast moet rijden om zijn huidige positie vast te houden. De renners genoten maandag van een welverdiende rustdag. Na een ochtendtraining van twee uur werden de Belkin-boys Mollema en Laurens ten Dam in de tuin van het luxe hotel Manoir de la Roseraire bedolven onder de aandacht van de media. Vandaag wordt er koers gezet naar Gap.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kans is groot dat de etappe van dinsdag er eentje voor de durvers is. Er wordt over een afstand van 168 kilometer gereden van Vaison-la-Romaine naar Gap. Op 11,5 kilometer voor de finish wordt de top van de Col de Manse bereikt een ideale springplank om daar de aanval te openen. De rit lijkt bij uitstek geschikt voor mannen die het klassieke werk beheersen. De vraag is of de klassementsrenners zich rustig houden op de slotklim. Voor iemand met een superdag ligt er een kans om tijdwinst te boeken. Daarom is de kans op een hectische finale groot en zal Mollema ook vandaag tot op de streep attent moeten zijn. De volgende uitdaging is de tijdrit op woensdag. In de race tegen de klok over 32 kilometer van Embrun naar Chorges zijn twee cols van tweede categorie opgenomen. Op voorhand een parcours wat Mollema aan zou moeten kunnen, maar dat hij tot het gaatje zal moeten gaan is duidelijk.

De lastigste onderneming van de dingen die nog gaan komen lijkt zich aanstaande donderdag aan te dienen. De Koninginnerit naar Alpe d'Huez. De col die in de honderdste Tour de France notabene twee keer beklommen moet worden. In totaal gaat het die dag over zes cols. Een hachelijke onderneming voor het peloton, waarbij een iets mindere dag ongetwijfeld tijdverlies geeft. En of het nog niet genoeg is gaat het ook vrijdag richting Le Grand-Bornand over vijf bergen met onder meer de klassiekers Col de Glandon en de Col de la Madeleine. Een dag later staan er nog een keer zes cols op het menu in een etappe van slechts 125 kilometer overigens. De aankomst ligt op Annecy-Semnoz, een berg van de buitencategorie. Pas dan zal het klassement in een beslissende plooi zijn gestreken. De inspanning die de renners de komende dagen moeten leveren is er eentje waar je u tegen zegt. Het is te hopen dat Mollema de benen er goed onder houdt en de Zuidhorner komende zondag na de slotrit naar Parijs historie geschreven heeft met een plekje op het podium.