Nieuws

Bauke Mollema hoopvol naar laatste tourweek; klimmer toont zich in de Pyreneeën

Wielrenner Bauke Mollema gaat vol vertrouwen richting de laatste week van de Tour de France. Mollema heeft een griepje achter zich gelaten en is hard op weg om weer helemaal fit te worden. In de Pyreneeën meldde de Raborenner zich twee dagen aan het front en liet daarmee zien er weer zin in te hebben. Met de Alpen nog voor de boeg heeft Mollema ongetwijfeld plannen om nog een keer echt mee te strijden voor etappewinst.Wielrenner Bauke Mollema gaat vol vertrouwen richting de laatste week van de Tour de France. Mollema heeft een griepje achter zich gelaten en is hard op weg om weer helemaal fit te worden. In de Pyreneeën meldde de Raborenner zich twee dagen aan het front en liet daarmee zien er weer zin in te hebben. Met de Alpen nog voor de boeg heeft Mollema ongetwijfeld plannen om nog een keer echt mee te strijden voor etappewinst.


Leestijd: 2 minuten

Mollema had zaterdag de pech dat hij in een veel te grote kopgroep terecht kwam in de etappe richting Plateau de Beille. Meer dan twintig man namen de benen en werden het nooit eens om tot een goede goede samenwerking te komen. Hierdoor werd de voorsprong niet groot genoeg om met voldoende marge aan de slotklim te beginnen. Samen met ploeggenoot Luis Léon Sanchez kwam Mollema in de beklimming van de steile Col d’Angnes in de problemen. Ze moesten de voorsten laten gaan, maar in de lastige afdaling reden ze meer dan een minuut dicht om tot weer helemaal voorin de wedstrijd terecht te komen. In de vallei ging de Leopard Trek formatie gas geven, waardoor de voorsprong snel kleiner werd. Bij Mollema ging de kaars aan het begin van de laatste col uit. Hij liet zich snel inlopen en kwam op een kleine twintig minuten van winnaar Jelle Vanendert uit België over de finish.

Het leuke was dat Mollema de hele dag vanuit de ploegleidersauto gevolgd werd door Arjen Robben. De Bedumer was een dagje in de Tour. Beiden hebben in Groningen op dezelfde middelbare school gezeten. "Met provincie- en ex-middelbare schoolgenoot Arjan Robben achter me in de ploegleidersauto vandaag de hele dag in de kopgroep gezeten. Tot de voet van de slotklim tenminste, toen was het beste er wel vanaf. Jammer was dat de samenwerking ver te zoeken was in de ontsnapping. Anders was de voorsprong een stuk groter geweest en had wellicht iemand uit de ontsnapping kunnen winnen. Morgen proberen wat te herstellen," aldus Mollema op zijn website. Het teken van leven komt precies op tijd. Zondag stond de overgangsetappe naar Montpellier, gewonnen door Mark Cavendish, op de rol. Maandag is een rustdag en dinsdag wordt koers gezet richting de voet van de Alpen met een finishstreep in Gap.

Vanaf woensdag moet in de Alpen dan de beslissing vallen in de 98e Ronde van Frankrijk. Wellicht dat de 24-jarige Mollema een mooie rol kan vervullen. Een goed klassement is al lang verdwenen, waardoor hij makkelijk mee kan glippen in een ontsnapping. Het zal mede afhankelijk zijn hoe het herstel van Mollema zijn benen verder voortzet. Om succesvol te kunnen zijn zal het nog een stuk beter moeten zijn dan afgelopen weekend in de Pyreneeën. De etappe naar L ‘Alpe d’Huez staat in ieder geval komende vrijdag op het programma.