nieuws

20 jul 2011, 20:08

Bauke Mollema schittert in Alpenrit; "Ik had zo graag gewonnen"

Bauke Mollema heeft woensdag geschiedenis geschreven in de Tour de France. Nooit eerder werd een Groninger tweede in een etappe. Mollema kwam net tekort voor ritwinst in de zeventiende etappe. De klimmer maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep, die op de slotklim van de tweede categorie uit elkaar spatte. De Noor Edvald Boasson Hagen toonde zich de sterkste. Mollema werd op veertig seconden tweede en gaf na afloop te kennen weer over goede benen te beschikken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mollema sloot als één van de laatsten aan in de kopgroep van de dag en had ploeggenoot Maarten Tjallingi bij zich. De veertien kregen snel de zegen van het peloton, waardoor een ideale situatie ontstond in de rit over bijna 180 kilometer. Na de Col de Setrières volgde een afdaling van 46 kilometer, waarna op 16 kilometer van de streep in het Italiaanse Pinerolo de beslissing viel op de Pra'Martino. Hagen bleek over de meest felle demarrage te beschikken. Op zich verrassend dat een klassiekrenner en sprinter alle klimmers te snel af was, maar de klim was vermoedelijk niet stijl genoeg. Hierdoor kon de Noor, die dinsdag al tweede werd, op de macht zijn goede benen verzilveren. Mollema toonde 'grinta' en ging op de klim nog achter Hagen aan, maar kon het verschil van vijftien seconden op de top niet meer goed maken.

Dat had deels te maken met een bloedlinke afdaling. Mollema: "Die afdaling sloeg echt nergens op. Elke bocht was wel levensgevaarlijk. Ik miste een bocht, maar kon wel de concentratie houden om de snelheid erin te houden." Zijn metgezel in de achtervolging, de Fransman Jonathan Hivert, vloog uit de bocht. Mollema kon er omheen en moest in Hagen zijn meerdere erkennen. Een geweldige prestatie van de Raborenner die voor de beste prestatie van een Nederlander in de Tour tot nu toe gezorgd heeft. Mollema is volledig hersteld van een griepje, waar hij in de tweede week last van had. Zijn herstelvermogen blijkt groot en dat is voor een ronderenner een zeer prettige constatering. Direct na de finish was Mollema echter wel realistisch: "Ik had graag gewonnen, maar hij was gewoon te sterk."

Op zijn eigen site vat de 24-jarige tourdebutant het als volgt samen: "Vandaag zat ik in de goede ontsnapping, goede benen maar helaas net naast de overwinning gegrepen. Boasson Hagen was net te sterk. Toch mooi om een finale in de Tour te rijden!
Dit smaakt naar meer. Hopelijk kan ik morgen of vrijdag opnieuw voor de overwinning meedoen." En dat zou zomaar kunnen. Mollema wordt met de dag beter en heeft al meerdere keren aangegeven nog graag een keer de aanval te kiezen, waarbij hij lijkt de mikken op de etappe van vrijdag naar L'Alpe d'Huez, de Nederlandse berg. Het is in ieder geval mooi om te constateren dat Mollema zich in de derde Tourweek getoond heeft in de allergrootste wielerkoers ter wereld. Alleen dat al verdient een compliment.