nieuws

04 feb 2002, 00:12

Bart F.M. Droog eerste Groningse stadsdichter

Bart F.M. wordt de eerste officiële Groninger stadsdichter. Dat heeft wethouder Wichter Pattje gisteren bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het werk van Droog bereikt volgens de adviescommissie het publiek vooral door directheid en warsheid van opsmuk. Deze eigenschappen zouden goed bij de Groningse volksaard passen: waarom tien woorden gebruiken als het ook in twee kan, aldus de commissie.
De nieuwe stadsdichter treedt al jaren op als officieuze ambassadeur en initiator van de Groningse dichtkunst. Dit was voor de commissie een van de redenen om hem voor te dragen voor deze bijzondere functie.
De stadsdichter moest aan een aantal criteria voldoen. Zo moet hij in de stad Groningen wonen, op professioneel niveau werken en moeten zijn gedichten een breed publiek aanspreken. Volgens de commissie voldoet Droog aan deze voorwaarden.
Droog wil voor zijn functie een dag meelopen met de politie, de gemeentereiniging en de brandweer en daar gedichten over schrijven. Ook is hij van plan een digitaal spreekuur te beginnen waarbij hij ingestuurde gedichten beoordeeld.
Om het college te adviseren bij de keuze van een stadsdichter is een speciale adviescommissie ingesteld, bestaande uit Gillis Dorleijn, Herman Sandman en Jeanette Straatemeier.
Via de media en affiches heeft de gemeente dichters en kenners op geroepen om zichzelf of een ander onder de aandacht van de commissie te brengen. Op de oproep kwamen 31 reacties binnen.
De Stadsdichter wordt steeds voor twee jaar benoemd en moet zes tot acht gedichten schrijven waarin hij reageert op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de stad. De dichter ontvangt daar een vergoeding voor van vijfduizend euro per jaar.