nieuws

18 jan 2009, 12:12

Groningen popcentrum van Europa; De Dijk krijgt popprijs

De Amsterdamse band De Dijk heeft zaterdagavond de Popprijs 2008 gewonnen; het jaar waarin gevierd werd dat de Nederpop vijftig jaar bestond. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse festival Noorderslag, dat in de Groningse Oosterpoort werd gehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Slechts weinig artiesten hebben de afgelopen vijftig jaar zo’n belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse popcultuur”, zo staat in het juryrapport. Je jury was het in een recordtijd eens dat De Dijk de prijs moest winnen. Niet alleen vanwege haar grote bijdrage aan de Nederpop, maar ook vanwege hun vorig jaar verschenen album Brussel, waarop de band zich naar de mening van de jury ,,opnieuw uitvindt” en ,,het echte bandjesgevoel terug gevonden heeft”. Bovendien zijn de teksten op die plaat, en dan met name die van het nummer Mooier dan nu zal het nooit gaan, volgens de jury ,,onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse popmuziek”.

Begeleid door de traditionele bierregen vanuit het publiek nam zanger Huub van der Lubbe de prijs, een beeld van Theo Mackaay en een bedrag van 10.000 euro, in ontvangst om de massaal toegestroomde toeschouwers vervolgens te trakteren op een concert.

Hoewel zelfs enkele nieuwe juryleden zich hebben verbaasd dat de 28 jaar oude band de prijs nog nooit eerder heeft gewonnen, vonden de bandleden het helemaal niet ‘laat’ voor het winnen van de Popprijs. ,,We hebben nu eindelijk gedaan wat we altijd al wilden doen: na 28 jaar hebben we het gevoel van ‘yes, dit is de plaat die we altijd al wilden maken’”, vertelde zanger en boegbeeld Huub van der Lubbe na afloop van de uitreiking. Of de band het al welletjes vindt na bijna drie decennia? ,,Nee hoor, we beginnen net.”

De Popprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1986, aan Mathilde Santing. De prijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van Sena Performers. Hij wordt jaarlijks uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Eerder winnaars waren onder andere Herman Brood, The Nits, Within Temptation en Armin van Buuren.