nieuws

19 nov 2009, 08:08

Ballon Fiësta hield zich niet aan vergunning gemeente

De organisatie van Ballon Fiësta, dat afgelopen zomer bij Kardinge plaatsvond, heeft zich niet aan de voorwaarden van de gemeentelijke vergunning gehouden. De gemeente stelde een onderzoek in naar aanleiding van een ernstig incident bij het festijn bij Kardinge waarbij op 8 augustus tientallen luchtballonnen het luchtruim zochten. Een ballon steeg onvoldoende snel op en scheerde tegen een hek aan. De bezoekers daarachter konden nog net ontkomen. Onder meer werd duidelijk dat de organisatie onvoldoende luisterde naar aanwijzingen van de hulpverleningsdiensten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wethouder José van Schie concludeerde uit het onderzoek van de gemeente in samenwerking met de luchtvaartpolitie en de inspectie Verkeer en Waterstaat, dat het publiek te dicht op de ballonnen stond. Ook hadden er maar drie ballonnen tegelijk mogen opstijgen, in plaats van vijf. Op de dag van het evenement constateerde een brandpreventiecontroleur dat er geen calamiteitenroute was ingesteld, die nodig is voor de toegang van hulpverleningsdiensten. De organisatie heeft dit ter plekke nog geregeld, maar door de grote toestroom van publiek en het ontbreken van verkeersregelaars, wederom niet conform de vergunning, raakte de route naar het terrein later toch verstopt. Na het incident reageerde de organisatie traag op de opdracht van de brandweer om een grotere veiligheidsmarge in te stellen voor het publiek. Bijna werd het evenement stilgelegd.

Volgens de luchtvaartpolitie en de inspectie Verkeer en Waterstaat had het incident met de laagvliegende ballon te maken met de weersomstandigheden. Ze hebben besloten om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De gemeente gaat een volgende vergunning voor het ballonnenfeest kritisch bekijken. “We gaan dan heel strikt kijken of de organisatoren het Ballon Fiesta dan wel volgens de vergunningsvoorwaarden kunnen inrichten”, aldus Van Schie.

Bekijk hieronder een filmpje van het incident.