nieuws

12 nov 2001, 00:12

Bacteriespray houdt kippen salmonellavrij

Nederlands grootste broederij in het Drentse Meppel zegt de kans op salmonellabesmetting van kuikens drastisch te hebben verlaagd. De net uit het ei gekropen kuikens worden besproeid met een spray van bacteriën, die hun weerstand vergroot.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsdirecteur D. Leemans van Pronk’s Broederij vergelijkt de werking van de spray met het eten van Yakult-yoghurt. “De bacteriën nestelen zich in de darm en vergroten daar de weerstand”, zegt Leemans. ,,De gezonde darmflora concurreert als het ware de salmonellabacteriën eruit.” De kans op salmonellabesmetting wordt zo van zeven naar één procent teruggebracht, aldus Leemans. Pronk’s Broederij, één van de grootste in Europa, denkt op termijn kippen zelfs salmonellavrij te maken.
Besproeide kuikens hoeven tijdens hun korte levens ook minder antibiotica via voedsel toegediend te krijgen, zoals gebruikelijk is in de bio-industrie. Dit was het oorspronkelijke doel van het experiment met de spray. Door het voedsel aan te passen, kunnen de kippen hun opgebouwde weerstand makkelijk behouden. De spray kost twee cent per kip.