nieuws

08 jan 2001, 00:12

AZG houdt rekening met wachtlijsten door Volendam-slachtoffers

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) houdt de komende weken op alle vier intensive care-units voor volwassenen één bed vrij om extra spoedpatiënten over te kunnen nemen van andere noordelijke ziekenhuizen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ziekenhuis deelt normaliter de spoedpatiënten met het Martiniziekenhuis, maar deze heeft op het moment zijn ic-capaciteit optimaal benut. In het Martiniziekenhuis liggen acht zwaargewonde slachtoffers van de brand in Volendam.
Door de maatregel kunnen in het AZG de komende tijd minder geplande ingrepen worden verricht. Bij elke operatie wordt rekening gehouden met de vier bedden die worden vrijgehouden voor eventuele spoedopnames uit andere ziekenhuizen. Er bestaat een kans dat door deze maatregel de wachtlijsten voor bepaalde ingrepen zullen toenemen. Deze afweging zal per operatie gemaakt worden.
De acht slachtoffers van de cafébrand in Volendam die in het Martiniziekenhuis worden verpleegd zijn jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 17 jaar. Het Martini bezit één van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Buiten de vaste bezetting heeft het ziekenhuis enkele tientallen extra medewerkers opgeroepen. Voor de familieleden van de getroffen slachtoffers is binnen het ziekenhuis ruimte voor opvang vrijgemaakt.