nieuws

08 jan 2002, 00:12

AZG en RUG steken miljoenen in genenonderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academische Ziekenhuis Groningen (AZG) steken 4,6 miljoen euro in een gezamenlijk centrum voor genenonderzoek. Het onderzoek van deze wetenschappers wordt nu samengebracht in het Groningen Genomics Centre, maakten de beide instituten dinsdag bekend. In Groningen werken bij de universiteit en het AZG inmiddels 200 onderzoekers aan genenonderzoek, of ‘genomics’. De 4,6 miljoen komt bovenop de gewone investeringen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het college van bestuur van de universiteit en dat van het ziekenhuis hebben besloten ieder 2,3 miljoen euro in de intensievere samenwerking te steken. Het geld zal goeddeels worden besteed aan het inhuren van extra onderzoekers. De instellingen zullen zich in het bijzonder richten op onderzoek naar astma, kanker en leverziekten. ,,Op dit terrein heeft Groningen al veel expertise. Op deze terreinen kunnen we de concurrentie goed aan’’, aldus directeur L. Dijkhuizen van het Groningen Genonmics Centre.
Met deze nieuwe stap willen de Groningse instituten een grotere kans maken op het binnenhalen van ongeveer vijftien miljoen euro om daarmee een zogeheten ‘nationaal zwaartepunt Genomics’ te worden. Zo’n centrum zal zich naast onderzoek ook richten op het geven van voorlichting over genenonderzoek en het commercieel exploiteren van genenkennis. Concurrentie kan Groningen daarbij onder meer uit Amsterdam verwachten. Op 1 april zal het Nationaal Regieorgaan Genomics van NWO bekendmaken wie deze bijzondere status en de daarbijbehorende onderzoeksbudgetten tegemoet kan zien. Via dit orgaan is in de komende vijf jaar tegen de tweehonderd miljoen euro te verdelen voor versterking van het Nederlandse genenonderzoek.