nieuws

09 jan 2002, 00:12

AZG en RUG steken miljoenen in centrum voor genenonderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) steken 4,6 miljoen euro in een gezamenlijk centrum voor genenonderzoek, dat moet uitgroeien tot een nationaal instituut. Het onderzoek van wetenschappers van de instellingen wordt samengebracht in het Groningen Genomics Centre, maakten de beide instituten dinsdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen werken bij de universiteit en het AZG inmiddels 200 onderzoekers aan genenonderzoek, of ‘genomics’. De 4,6 miljoen komt bovenop de gewone investeringen.
De colleges van bestuur van de universiteit en van het ziekenhuis hebben besloten ieder 2,3 miljoen euro in de samenwerking te steken. Het geld zal goeddeels worden besteed aan het inhuren van extra onderzoekers. De instellingen zullen zich in het bijzonder richten op onderzoek naar astma, kanker en leverziekten. ,,Op dit terrein heeft Groningen al veel expertise en kunnen we de concurrentie goed aan’’, aldus directeur L. Dijkhuizen van het Groningen Genomics Centre.
Met deze stap willen de instituten een grotere kans maken op het binnenhalen van ongeveer vijftien miljoen euro, om daarmee een zogeheten ‘nationaal zwaartepunt Genomics’ op te zetten. Zo’n centrum zal zich naast onderzoek tevens richten op het geven van voorlichting over genenonderzoek en het commercieel exploiteren van kennis. Concurrentie kan Groningen daarbij onder meer uit Amsterdam verwachten. Op 1 april zal het Nationaal Regieorgaan Genomics van NWO bekendmaken wie deze bijzondere status en de daarbijbehorende onderzoeksbudgetten tegemoet kan zien. Via dit orgaan is in de komende vijf jaar tegen de tweehonderd miljoen euro te verdelen voor versterking van het Nederlandse genenonderzoek.