nieuws

17 dec 2002, 00:12

AVEBE: vergunning voor veldproef met gen-aardappel

Het Groningse zetmeelconcern AVEBE heeft van het ministerie van VROM toestemming gekregen kleinschalige veldproeven te doen met genetisch gemodificeerde zetmeelaardappelen. Het betreft een aardappel die door AVEBE zelf met behulp van biotechnologie ontwikkeld is waarvoor het bedrijf al sinds september 2001 toestemming tracht te krijgen voor het houden van kleinschalige veldproeven met de teelt van deze aardappel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woordvoerder Jasken van AVEBE laat weten zeer ingenomen te zijn met de toestemming. Al in februari van dit jaar had de vorige minister van VROM, Jan Pronk, laten weten in principe positief te staan tegenover het houden van de veldproef. Na die uitspraak werd daartegen bezwaar gemaakt door milieugroeperingen die grote bedenkingen hebben tegen de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde landbouw. Maar deze bezwaren zijn niet door het ministerie overgenomen. Daarmee komt de weg nu vrij voor het houden van veldproeven met de ‘gen-aardappel’.
De genetisch gemodificeerde zetmeeldaardappel heeft als voordeel dat deze uitsluitend amylopectine als zetmeelbron bevat. Daardoor kan deze aardappel volgens AVEBE beter worden verwerkt. Er hoeven minder chemicaliën en energie te worden gebruikt dan bij de verwerking van de traditionele aardappelrassen. Dat levert volgens AVEBE milieuvoordelen op. Commercieel is de nieuwe gen-aardappel aantrekkelijk omdat de afnemer synthetische hulpstoffen in productieprocessen kunnen vervangen door het hoogwaardige nieuwe zetmeel.
AVEBE verwacht al in 2003 met de eerste veldproeven van start te kunnen gaan. Deze zullen worden gehouden op negen percelen in Groningen en Drenthe, met een totaal oppervlak van vijf hectare. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de gemodificeerde aardappelplant zich verspreiden naar omliggende percelen. Tijdens de veldproeven zullen technische aspecten zoals zetmeeleigenschappen, ziekteresistentie.