nieuws

14 mrt 2002, 00:12

AVEBE: 350 banen weg in Groningen

Het aardappelzetmeelconcern AVEBE schrapt de komende jaren 350 banen bij haar vestigingen in Noord-Nederland., met name in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij vestigingen elders in de wereld verdwijnen nog eens honderd banen. De personeelsreductie maakt onderdeel uit van een grootscheepse reorganisatie en kosten-besparingsoperatie bij AVEBE, dat wereldwijd nu nog 2350 volledige arbeidsplaatsen heeft. Volgens de directie van het bedrijf zijn de maatregelen noodzakelijk zijn om binnen enkele jaren een jaarlijkse winst van 15 procent te kunnen bereiken.
De maatregelen werden woensdagavond in Ter Apelkanaal gepresenteerd door voorzitter Pieter Krijne van de directie van AVEBE. Het bedrijf produceert zetmeel uit aardappelen, tarwe en tapioca, dat vervolgens wordt verwerkt in tal produkten in onder meer de papier- en voedingsmiddelenindustrie. Volgens Krijne is het noodzakelijk dat het AVEBE, een van de grootste bedrijven in noord-Nederland, ‘de slagkracht de komende jaren aanzienlijk verhoogt om beter te kunnen opereren in de markt’. Volgens hem is het niet langer mogelijk om met behulp van de ‘kaasschaafmethode’ bij alle bedrijfsonderdelen wat te bezuinigingen, en is het nu tijd om duidelijke keuzes te maken. Die moeten er toe leiden dat AVEBE haar marktpositie in Europa kan handhaven, en dat het haar positie in andere werelddelen kan uitbouwen.
Volgens Krijne is het noodzakelijk dat de structuur van het bedrijf verandert. Daarbij zal AVEBE worden onderverdeeld in vier werkmaatschappijen, die door een kleine holding wordt bestuurd. Dat moet er uiteindleijk toe leiden dat AVEBE de grootste producent wordt van aardappelzetmeel, en de grootste producent wordt van zetmeel gewonnen uit tapioca.
De reductie van het aantal medewerkers met twintig procent moet volgens Krijne wordt bereikt zonder gedwongen ontslagen. Dat zou moeten kunnen door herplaatsing en om- en bijscholing van personeel. De personeelsvermindering kan onder meer bereikt worden door sluiting van een glucosefabvriek in Veendam en van twee fabrieken van zetmelen voor de papierindustrie in er Ter Apelkanaal en Foxhol.