nieuws

22 jul 2002, 00:12

Asielzoeker gedwongen opgenomen voor tbc-kuur

Een Russische asielzoeker is vrijdagavond gedwongen opgenomen in het Dijkzicht Ziekenhuis in Rotterdam omdat hij open tuberculose (tbc) heeft en zijn medicijnkuur heeft gestopt. De ruim vierhonderd bewoners en medewerkers van het tijdelijke asielzoekerscentrum in het Groningse Ten Boer, waar de man verblijft, worden uit voorzorg onderzocht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Rus kwam eind 2000 naar Nederland met de niet besmettelijke vorm van tbc in zijn longen. Volgens een woordvoerster van de GGD Groningen wordt bij binnenkomst standaard op tbc gecontroleerd. De man kreeg de gebruikelijke medicijnen, maar omdat hij die niet regelmatig slikte, kreeg hij maart 2002 de besmettelijke ‘open’ variant van tbc. Het ontstane besmettingsgevaar kan met de juiste medicijnenkuur snel verdwijnen, maar de man weigerde ook toen nog zijn medicatie regelmatig te slikken. De GGD Groningen besloot vrijdagavond in overleg met de Inspectie van de Volksgezondheid om de man gedwongen op te nemen omdat hij een gevaar voor de volksgezondheid vormt.
Er staat nu continu bewaking voor zijn kamer in het Dijkzicht ziekenhuis. Hoelang die bewaking nodig blijft, is niet duidelijk. De medicijnenkuur duurt meer dan anderhalf jaar, maar het besmettingsgevaar verdwijnt al na enkele weken. De gedwongen opname wordt opgeheven als het besmettingsgevaar is geweken.
Tuberculose is een vorm van longontsteking. De meest voorkomende klachten zijn hoesten en het opgeven van slijm. De ziekte is goed met medicijnen te behandelen.