nieuws

04 aug 2008, 11:11

Asbest vrijgekomen bij windhoos Westerkwartier

Bij de windhoos die zondag over de dorpen Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen raasde, is een nog onbekende hoeveelheid asbest vrijgekomen. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Grootegast. De asbest zat verwerkt in de daken die door de windhoos zwaar beschadigd raakten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De windhoos raakte zondagavond rond zeven uur de grond en veroorzaakte veel schade bij boerderijen en schuren. Enkele auto's werden meters van de grond getild en schuren werden omver geblazen. Verder raakten bomen ontworteld en rukte de hevige wind veel pannen van de daken. Delen hiervan kwamen terecht op de openbare weg en in de nabijgelegen maïsvelden.

In totaal hebben zestien panden, waaronder een gebouw van Staatsbosbeheer, schade geleden door de windhoos. Hoe hoog het schadebedrag uitvalt kan de gemeente nog niet zeggen aangezien de meeste beschadigingen aan particulier eigendom zijn toegebracht. 

De asbest wordt in de loop van de middag opgeruimd. Ook wordt er dan met de verzekering een besluit genomen over de twee schuren die op instorten staan.

Maandagmiddag zal de Groningse Commissaris van de Koningin Max van den Berg een bezoek brengen aan het gebied. Hij wordt om 14.00 uur ontvangen op het gemeentehuis te Grootegast.