nieuws

04 dec 2002, 00:12

Artsen voor tuchtcollege na overlijden baby

Een arts van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en twee artsen van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en moeten volgende week maandag voor het regionaal tuchtcollege in Groningen verschijnen. Ouders van een overleden baby verwijten de artsen onzorgvuldigheid bij het vaststellen van de diagnose waardoor hun kind overleed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De baby werd met verschijnselen van een hersenvliesontsteking met spoed naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. Door een aantal foute medische handelingen verergerde de situatie waarna het jongetje naar het AZG in Groningen ging. De baby leed aan een stollingsstoornis, maar doordat deze aandoening met blauwe plekken gepaard gaat, dacht de arts in Groningen dat het ging om een geval van kindermishandeling.
De ouders mochten het ziekenhuis niet verlaten voordat ze door de recherche waren ondervraagd. Zij hebben dit als extra lijden ervaren. Uit sectie bleek echter dat er geen aanwijzingen waren voor geweld als doodsoorzaak.
Door de foute constatering van kindermishandeling is er sprake van geweest dat het tweelingbroertje uit huis zou worden geplaatst. Hij bleek achteraf aan dezelfde aandoening te lijden. Enkele dagen na de dood van zijn broertje werd hij met dezelfde klachten in een ander ziekenhuis opgenomen waar de artsen binnen korte tijd wel de goede diagnose stelden.
Het regionaal tuchtcollege doet begin februari uitspraak.