nieuws

25 mrt 2009, 08:08

Arthur Japin nieuwe gastschrijver RUG

Arthur Japin is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf september verzorgt Japin een aantal werkcolleges over geschiedenis en fictie en geeft hij publieke lezingen over zijn schrijverschap en de rol daarin van werkelijkheid en fictie. Het gastschrijverschap van Arthur Japin begint met een openbaar interview. De openbare optredens vinden plaats op de maandagavonden 28 september, 5 en 12 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur). De werkcolleges worden gegeven aan een geselecteerde groep studenten.


Japin schreef onder meer 'De zwarte met het witte hart', 'De overgave' en 'Een schitterend gebrek'. Met dit laatste boek won hij de Libris Literatuurprijs. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Arthur Japin is de 24e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma en Kader Abdolah.