nieuws

22 nov 2001, 00:12

Arriva wil sneller af van verouderde strippenkaart

Openbaar vervoerbedrijf Arriva wil sneller af van de strippenkaart. De papieren kaart gaat volgens plan pas rond 2006 uit roulatie, maar als het aan Arriva ligt kan ze al over enkele jaren het OV-museum in. Mogelijk wordt het dan vervangen door de Tripperpas, zoals die in Groningen al wordt gebruikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat Arriva niet alleen om kaarten, die natworden of ander klein leed veroorzaken, maar ook om de betaling. Ze stelt dat strippenkaarten een eerlijke financiering en marktwerking hinderen. Bedrijven zouden onvoldoende worden gestimuleerd extra klanten te vinden; ze krijgen sowieso geld in verhouding met in hun regio verkochte strippenkaarten.
Arriva is niet de enige partij die verlangt naar het einde van de roze en blauwe papiertjes. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat steekt miljoenen guldens in bijvoorbeeld een experiment met de zogeheten Tripperpas, waaraan vierduizend Groningse busreizigers meedoen. Het ministerie verwacht dat dit creditcardachtige kaartje het reizen op termijn vergemakkelijkt. De reiziger betaalt pas achteraf en hoeft dus niet meer bij de sigarenboer in de rij te staan.
Reizigersorganisatie Rover heeft niet zo’n haast. ‘’Liever een goede opvolger over enige tijd, dan eentje die mogelijk nog kinderziekten heeft,’’ zegt woordvoerster Marina Jonxis. ‘’Zo onhandig is de strippenkaart ook weer niet en het verhaal van de oneerlijke verdeelsleutel wordt door al die OV-bedrijven opgedist. En het kan logischerwijze niet dat ze allemaal te weinig geld krijgen.’’