nieuws

12 aug 2008, 16:04

Arriva wil dat buschauffeurs productiever worden

Vervoersbedrijf Arriva dreigt de afgesproken loonsverhoging voor buschauffeurs van het Groningse stadsvervoer in te trekken als de chauffeurs niet productiever worden. De directie wil dat bereiken door chauffeurs de mogelijkheid te geven hun ADV-dagen te verkopen. FNV Bondgenoten liet dinsdag weten dat er reeds een akkoord bestaat over verhoging van de lonen en dat daar niet meer over onderhandeld zal worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor het stadsvervoer in Groningen is een andere CAO van kracht dan de vastgestelde nationale CAO Openbaar vervoer 2008-2009. Volgens Arriva zijn de loonstijgingen per 1 januari 2008, zoals die in de nationale CAO zijn afgesproken, ook geldig voor grote delen van haar personeel. In de landelijke CAO zijn echter ook afspraken opgenomen over productiviteitsverbetering.Deze wil het vervoersbedrijf als voorwaarde voor de loonsverhoging ook in de Groningse CAO terugzien. Dat maakte Arriva bekend via een pamflet op interne publicatieborden.

Volgens de Groningse FNV Bondgenoten-bestuurder Ed van Eijbergen zijn de voorwaarden voor de loonsverhoging die Arriva nu stelt in strijd met de afspraken. ,,Over de andere punten in de CAO gaan wij in september nog met elkaar in gesprek, maar over de loonsverhoging is al een akkoord gesloten en daar kunnen nu geen voorwaarden aan gesteld worden.”

Een woordvoerster van Arriva laat weten dat het bedrijf zich keurig aan de afspraken houdt en dat er geen reden tot onrust is.